Resepi Ayam Masak Merah
Cuti hari pekerja ni bosan2 dok uma x tau nk wtpe,so aku pon ringankan badan utk turun ke dapur men masak2.....mule2 tu tak tau nk masak pe...skali da bukak peti ais nampak plak ayam....tp da nmpak ayam x tau nk msak pe...nk goreng,ari2 aku goreng ayam....so aku ubah skit slera ni...nk makan msakan laen drpd yg len plak...AYAM MASAK MERAH....ape lg aku pon google la resepi ayam masak merah ni....
korang yg ske men masak2 tu bleh la cube resepi ni..

1 ekor ayam
korang yg ske men masak2 tu bleh la cube resepi ni..
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
2 biji bawang besar- dipotong membulat
3 cm kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 batang serai-dititik
8 sudu besar sos tomato
6 sudu besar cili sos
3 sudu besar gula
3 sudu besar gula
Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN DIKISAR:
8 biji cili kering
5 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
3 cm halia
CARA MEMASAK :
BAHAN-BAHAN DIKISAR:
8 biji cili kering
5 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
3 cm halia
CARA MEMASAK :
-Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil . Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.
- Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit.Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak . Kalau suka boleh biar sampai garing.
-Panaskan minyak dan tumiskan kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dahulu sehingga terbit bau wangi kemudian boleh la dimasukkan bahan-bahan dikisar serta serai . Kacau semua bahan dan biarkan sampai sambal masak kemudian masukkan sos cili , sos tomato dan bawang besar serta kacau lagi . Masukkan gula dan garam kacau tambah bahan jika ada yang terkurang .
-Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra . Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan boleh la dimatikan api dapur.